KGÖ İle Yeni Ve Daha Büyük Başarılara!

Partimizin 19 yıllık mücadele tarihinde KGÖ’müz, gençlik kitlelerini partinin ideolojik ve siyasi önderliği altında devrim ve sosyalizm kavgasına seferber etmede ve saflarındaki en iyi militanları partiye aktarmada, bir parti öncesi komünizm okulu olarak, hayati bir rol oynadı.
Gençlik örgütü, birlik devriminden itibaren partinin ileri atılım, gelişim hamlelerini hep en ilerden kavrayıp yanıtlayan, cüretli, atılgan özellikleriyle mücadeleye katılan yeni anlayışları, yöntemleri, tarzları en büyük coşkuyla hayata geçiren kesim oldu. Partinin gelişimini bu yönüyle de besledi, onun politika yapışta da genç kalmasını sağladı.
KGÖ, kendi kendini amaç haline getirmedi, mücadele için ve mücadele içinde var oldu. Öğrenci gençliğin faşist diktatörlüğe karşı militan mücadelesini geliştirerek kurulup büyüdü. Kısa zamanda coğrafyamızdaki en örgütlü ve etkili devrimci gençlik örgütü olarak gençlik hareketi içerisinde öncü bir role sahip oldu. KGÖ’nün değişik dönemlerde öğrenci gençlik hareketine kazandırdığı yeni nitelikler, fiili, meşru, militan mücadele çizgisinde kazanımlarla ilerleme tarzı, onun öncü, dönem dönem önderleşen pratiğinin somut ifadeleridir. Gençlik hareketinin, faşist diktatörlüğün eğitim ve gençlik politikaları karşısında protestocu tarzda eylemliliklerle yetinen edilgen tarzını kırıp, onu hak alıcı militan mücadele çizgisinde yürüyerek gelişmeleri etkileyen siyasal bir özne haline getirme yolundan yürüdü. Yasal ve yasadışı, barışcıl ve kitle şiddetine dayanan, yer yer askeri mücadele biçimlerini kaynaştırdığı siyasal mücadele tarzıyla hem öne çıktı, hem de gençlik hareketine yeni nitelikler kazandırdı. Gerek devrimci gençlik örgütlerinin öğrenci gençliğin güncel talep ve sorunlarına ilgisizliği, gerekse de reformcu genlik güçlerinin siyasal gündemlerden kopukluk ve gençliğin akademik demokratik talepleriyle sınırlanmasıyla koşullanan takvimsel eylem tarzını kırdı. Politik üretkenliğiyle, militanlığıyla ve birleştiriciliğiyle saygınlık kazandı.
Dönemsel iniş ve çıkışlarıyla beraber KGÖ tarihi, akademik demokratik talepli mücadeleler örgütleme, çeşitli siyasal gündemlere öğrenci gençlik cephesinden yanıt verme, işçi direnişleriyle, demokratik kadın hareketiyle, Kürt halkımızın ve ulusal toplulukların özlem, talep ve savaşımlarıyla, emekçi semtlerdeki yıkımlardan, çevre sorunlarına değin değişik toplumsal direnişlerle dolaysız ilişkilenme vb eksenlerde ve çok çeşitli tipte savaşım biçimlerini, araçlarını kullanarak geliştirilen faaliyetlerle karakterize oldu. Sosyalizmi gençliğe, işçi ve emekçi kitlelere taşıma ve sosyalist ideallerin militanlarını yetiştirmede önemli başarılarla gelişti. Salt bir gençlik örgütü olarak ve gençlik hareketi çerçevesinde gösterdiği siyasal etkinlik düzeyi, yine örgütsel bakımdan nicel ve nitel gelişkinliği, düzgün örgütsel işleyişi, kendi güçlerini örgütlü hale getirme düzeyi ve 19 yılda topladığı üç kongre ile KGÖ, bir çok ilerici ve devrimci siyasal çevrenin toplam faaliyetini aşan bir örgütsel ve siyasal düzeye sahip oldu.
KGÖ’nün 19 yıllık mücadele tarihi, hem gençlik hareketi içerisindeki yeri ve taşıdığı anlam bakımından, hem de partimize, kadrosal ve kitlesel açıdan besleme başta olmak üzere, taşıdığı maddi ve manevi güç bakımından, bugün komünist gençlerin ihtiyaç duyabileceği özgüven ve cesarete kaynaklık edecek güçtedir. Komünist gençler, KGÖ’nün bu deney ve birikimine sarılarak, bu deneyleri inceleyip, öğrenerek, geleceğe yürümede, KGÖ’lüleşmede büyük bir güç alabilirler.
KGÖ’lüleşmek, yani KGÖ tarihi, ruhu, mantığı ve mücadele tarzını içselleştirmek, bugünkü örgütlenme düzeyini, siyasal pratiğini, ideolojik duruşunu KGÖ’nün kendi tarihi içerisinde şekillenmiş, oluşmuş düzeyine yükseltmek ve buradan ileri gitmek, çeşitli yönlerden tartışılabilir.
KGÖ’lüleşmek, en geniş gençlik kitlelelerini MLKP’nin ideolojisi ve siyasetiyle buluşturmaktır. Komünist gençliğin parti ile kurduğu ilişki, tersinden partinin de komünist gençlikle kurduğu ilişki, bunun ön koşuludur. MLKP, kendi saflarındaki gençlik güçlerini, kendi kendilerini yönetecekleri bir örgütte toplamayı seçmiştir. KGÖ, ne parti ideolojisi ve politikasının, değerlerinin, yönlendiriciliğinin, örneklerinin dışında kendi mücadelesini var edebilir, ne de onun basit bir taklidi şeklinde hareket ederek bunu başarabilir. KGÖ, gençliğin kendi pratiği içerisinde eğitilmesini sağlamak, inisiyatif ve özgüvenini geliştirmek, atak, cüretkar özelliklerini açığa çıkarmak üzere örgütsel bakımdan bağımsızdır, ancak bir gençlik partisi ya da gençlik kesimlerinin başlıbaşına siyasal temsilcisi değildir. Bu role soyunan, öğrenci gençliğe darlaşan bir gençlik örgütünün siyasal mücadele tarzı ne olursa olsun, gençlik kitlelelerini güçlü bir toplumsal özne haline getirmesi, sömürgeci faşist diktatörlüğe karşı savaşımın parçasına dönüştürmesi de mümkün değildir. Böyle bir gençlik örgütü kaçınılmaz olarak akademik ve entellektüel faaliyetlerle sınırlı kesimsel bir çevre örgütlenmesine dönüşecektir. Öte yandan KGÖ’nün işlevini yerine getirmesi için partinin genç versiyonu olmaktan da özenle kaçınması gerekir. KGÖ, gençliğin kitlevi komünist örgütüdür ve bu, partiye göre daha esnek, daha akışkan, daha geniş örgütlenme norm ve biçimlerini, mücadele araçlarını zorunlu kılar.
KGÖ’lüleşmek, parti çalışmalarını her yerde ve her alanda geliştirmek, desteklemek, partinin örgütlü olmadığı her yerde işçiler, ezilenler arasında parti propagandası yürüterek örgütlenmesine olanak oluşturmaktır. KGÖ ve KGÖ’lü genç komünistler, parti politikalarını, siyasal görevleri gençliğe özgünleştirip uygulayarak ve partinin siyasal çalışmalarına katılarak, o çalışmalar içinde görüş açılarını, deneylerini ve yeni görevlere hazırlık düzeylerini geliştirerek kendilerini yetiştirip, eğitimlerini ilerleteceklerdir. Bu adım, parti örgütlerinin gençliğin örgütsel bağımsızlığına gerekli özeni, saygıyı göstermesi, genç komünistleri pratik yardımcılar görme darlığına düşmemesi, onlarla genç savaşım arkadaşları olarak ilişkilenmesi ve gelişimleri için sistematik emek harcamasıyla tamamlanacaktır.
KGÖ’lüleşmek partiye üye kazanmak, kadro yetiştirmektir. Kimi dönemleri dışta tutarsak, partimiz tarihi boyunca kadro rezervleri bakımından KGÖ’den beslendi ve büyük güç aldı. Partimizin KGÖ’ye ideolojik ve siyasal önderlik görevlerini hakınca yerine getirdiği , düzgün bir ilişkileniş içinde olduğu her dönemde KGÖ bu emeğe misliyle layık olduğunu kanıtladı. Tersinden, KGÖ faaliyetindeki, örgütlülüğündeki her ciddi daralma, partiyle ilişkileri bakımından karşılıklı her sapma, partinin kadro rezervleri bakımından tıkanıklıklar yaşamasına yol açtı. Gençlik örgütünden kadro bazında beslenme sorunu partinin örgütsel sürekliliği ve gelişimi için hayatidir. KGÖ içinde öne çıkan genç militanlar, devrimin, partinin gerektirdiği her görevde konumlanmaya hazır olmalı, KGÖ militanları bu ruhla eğitilmelidir. Devrimci savaşımın ihtiyaçlarını karşılamaya göre kendini eğitme bakış açısı, genç komünist militanların yaşam klavuzu olmalıdır. Okulculuk, burjuva düzenin gelecek vaadlerinden kopuşamama, aile aracılığıyla düzenin kendini kişide yeniden örgütlemesi, sürekli bir mücadelenin konusu olmalıdır.
KGÖ’lüleşmek, kitlevi komünist gençlik örgütü ruhuna ve gereklerine göre hareket etmektir. Komünist gençler, tereddütsüz biçimde, yüksek bir güvenle yüzünü gençlik yığınlarına dönmelidir. Bir gençlik örgütü olarak KGÖ, ancak gençliğin cüretkar, atak, hayal kurma gücüne sahip, yenilenmeye, değişime hazır, toplumsal idealler için dövüşmeye eğilimli özelliklerini açığa çıkarıp değerlendirme özgüvenine sahip olursa gelişebilir. Tarihinde bunu yapabildiği oranda, 1995-1996’daki öğrenci gençlik mücadelesi gibi, 2003-2005 yıllarında ulaştığı eylem ve örgütlülük çapı ve düzeyi gibi, büyük başarılar elde etmiştir. Ne zaman iddiaları sınırlandıysa, partiyi taklit etmeye kalkmış, üyelik ve örgütlülük çapını da sadece gençliğin en seçkin militanlarıyla sınırlama eğilimine girmiştir. Ya da ne zaman iddiasız ve ütopyasız bir hale gelmişse liberalize olmuş, ideolojik çözülme, öncü özelliklerini kaybetme felaketi yaşamıştır.
Haziran ayaklanması KGÖ’nün kendi tarihinin deneylerine de yaslanarak yeni bir atılıma girişmesinin son derece olanaklı olduğunu gösterdi. Haziran ayaklanması, liseli, üniversiteli, işçi ve işsiz gençlik yığınlarının faşist zorbalık ve baskılara, kapitalist sömürü ve yağmaya karşı büyük bir öfke içinde olduğunu gösterdi. Elbette hiç bir devrimci akıl bu süreçten kayıpsız çıkılmasını bekleyemezdi ve Haziran ayaklanması karşısında faşist diktatörlüğün geliştirdiği ve halen sürdürdüğü siyasi saldırılar KGÖ’nün böylesi bir atılıma örgütsel hazırlığını sınırlandırıcı etkilerde bulunmuştur. Öte yandan Haziran’ın sokağa çektiği, eyleme geçirdiği, özgüven kazandırdığı, politikleştirdiği, devrimcilerle, komünistlerle etkileşime soktuğu genç kitleler de örgütlenmeye, devrimcileşmeye hiç olmadığı kadar açıktır.
Komünist öncünün 4. Kongre kararları temelinde, faşist diktatörlükle büyük bir irade savaşı koşullarında gerçekleştirdiği savaş hazırlığının sembolü olarak Yılmaz yoldaş, komünist öncünün savaş iradesinin sembolü olarak Yasemin yoldaş, Kürdistani bir güç oluşunun ve enternasyonalist niteliğinin sembolü olarak Serkan yoldaş, KGÖ’nün yıldızlaşan yönetici militanları Güneş, Özgür ve Erkut yoldaşlarla beraber, genç komünistlere özgürlük ve sosyalizm kavgasıyla her yönüyle özdeşleşmenin pırıl pırıl örnekleri olarak yol gösteriyorlar. Onlardan öğrenerek ve onları aşarak KGÖ’müzü yükseltelim. Komünist kitle örgütü olarak ulaştığımız sınırları çok daha ileriye taşıyalım. Partiye üye kazanma, kadro yetiştirme ve profesyonel devrimci adaylar hazırlamada tarihimizin güçlü başarılarına yaslanarak yeni ve daha büyük başarıları hazırlayalım.